Teams is een geïntegreerde Office 365 oplossing, wat betekent dat je kunt werken met alle vertrouwde Office-programma’s als Word, Excel en PowerPoint en daarnaast eenvoudig en snel bestanden kunt delen met je team, zonder een omweg te hoeven maken via bijvoorbeeld e-mail. Microsoft Teams is dus ideaal voor iedereen die in teams werkt, bijvoorbeeld schoolteams of de klas als team.
Een aantal voordelen op een rij:
- Ideaal voor communicatie met en in de klas.
Je volledige communicatie met de klas of groep kun je laten plaatsvinden in Teams – Lesgroepen – Gesprekken. Deze Facebook-achtige look-and-feel is herkenbaar en aantrekkelijk voor de leerlingen. Via berichten op een tijdlijn kan worden gecommuniceerd en gereageerd. Hierdoor ontstaat een online communicatie platform waar iedereen aan kan deelnemen. - Makkelijk bestanden delen met je klas.
In de omgeving van Teams – Lesgroepen heb je diverse ‘tabjes’. Hier zien we het tabblad Gesprekken terug (voor de communicatie). Het tabblad ‘Bestanden’ geeft weer welke bestanden in het team zijn gedeeld (Teams – Lesgroepen – Bestanden) . Deze documentenbibliotheek maakt automatisch een koppeling naar SharePoint, zodat ook deze documentenbibliotheek geopend kan worden in SharePoint. Deze bestanden zijn standaard alleen toegankelijk voor de eigenaren (docenten/leerkrachten) en leden (leerlingen/studenten) van het team. Ze kunnen beide bestanden toevoegen, wijzigen en verwijderen. Overigens is het ook mogelijk de rechten aan te passen en studenten alleen leesrechten te geven. Alle bestanden die gemaakt zijn, kunnen vanzelfsprekend ook weer toegevoegd worden aan berichten (Gesprekken). Er wordt dan direct een link toegevoegd naar het bericht in je bericht. - OneDrive doet ook mee.
Het toevoegen van bestanden aan een bericht (Gesprekken) kan niet alleen via Bestanden, maar ook via je eigen OneDrive. Als je kiest voor een OneDrive bestand, zal er een kopie worden geüpload en blijft je bronbestand veilig staan in jouw OneDrive. - Opdrachten geven, laten inleveren en beoordelen, allemaal online.
Een hele fijne toevoeging speciaal voor Lesgroepen in Teams is de functie ‘Opdrachten’ (Teams – Lesgroepen – Opdrachten). Je kunt hier opdrachten klaarzetten voor studenten en die kunnen vervolgens hun gemaakte werk inleveren zodat jij dat kunt beoordelen (of automatisch laten beoordelen – Forms). Om een opdracht klaar te zetten kan worden gekozen voor een Nieuwe opdracht of een Nieuwe Quiz (Forms). - Kanalen geven je overzicht.
Binnen een team heb je standaard het kanaal ‘Algemeen’ waar je in kunt communiceren en delen. Tevens kun je extra kanalen aanmaken, speciaal voor berichten en bestanden rondom specifieke zaken (bijvoorbeeld BHV of examinering). - Beoordelen via rubrics.
Een rubric is een beoordelingsinstrument dat inzicht verschaft in de evaluatiecriteria van een vaardigheid. Binnen Teams kunnen rubrics gemaakt worden (en later worden hergebruikt). Een rubric omvat drie hoofdcriteria: Validiteit, Kwaliteit van de criteria en Kwaliteit van de indicatoren. Rubrics bieden op deze manier de mogelijkheid een project, (spreek-)vaardigheid of bijvoorbeeld werkstuk objectief en transparant te beoordelen. - Class Notebook geïntegreerd!
Deze ideale tool voor onderwijs is standaard toegevoegd in Teams – Lesgroep – Class Notebook. Dit betekent onder andere dat instructies en lesaantekeningen vanuit het digibord direct gedistribueerd kunnen worden in de aantekeningmap van de leerlingen/studenten. - Online lessen starten en volgen.
Binnen een team kun je tevens een videovergadering starten. Als je dat hebt gedaan, zien je studenten een melding in Teams dat er een videovergadering is begonnen en kunnen ze deelnemen als ze willen. Ook hiervoor hoeft niets extra’s te worden geïnstalleerd. Je kunt de les gewoon starten en studenten op locatie kun met één druk op de knop direct meedoen. Via scherm delen kun zijn live jouw scherm volgen. - Extra, extra, extra.
Naast de eerder beschreven tabjes (Gespreken, Bestanden, Class Notebook en Opdrachten) is het via het + teken mogelijk veel meer toe te voegen. Zo kun je rechtstreeks een app of bestand koppelen aan je klas. Denk bijvoorbeeld aan YouTube, Quizlet of Mindmeister.